Το κοινωνικό φαινόμενο των Εξαρχείων και η αντιμετώπισή του

Πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος της Αθήνας κος Γιώργος Καμίνης είχε χαρακτηρίσει ως «πληγή στο κέντρο της Αθήνας» την κατάσταση στα Εξάρχεια, προσθέτοντας πως «αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχουμε σοβαρά προβλήματα». Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι τόσο προφανής, που είναι περιττό καν να συμφωνήσει κανείς μαζί της. Ωστόσο, είναι παράλληλα προφανές πως ο κος Καμίνης, πέρα από διαπιστώσεις, δεν έκανε τίποτα για να υπάρξει λύση ή έστω κάποια βελτίωση της κατάστασης. Από τον Νοέμβριο του 2010, όταν εξελέγη  Δήμαρχος, μέχρι και σήμερα λοιπόν, περισσότερα από οχτώ χρόνια μετά,  το πρόβλημα είναι πιο έντονο απ΄ ότι ποτέ στο παρελθόν.

Η κατάσταση στα Εξάρχεια παραμένει αυτή τη στιγμή εντελώς ανεξέλεγκτη. Η περιοχή αποτελεί μεγάλη εστία παραβατικότητας, όπου οι νόμοι ούτε μπορούν να περιορίσουν τους παραβάτες, αλλά ούτε και να προστατέψουν κατοίκους και καταστηματάρχες. Όσοι μένουν και δουλεύουν στην περιοχή είναι υποχρεωμένοι, χωρίς να έχουν την ευθύνη, να ζουν σε συνθήκες «γκέτο», στο κέντρο της Αθήνας. Οι μάχες με κουκουλοφόρους και μολότοφ αποτελούν καθημερινό γεγονός και οι όποιες κινήσεις διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της περιοχής των Εξαρχείων από τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής περνούν με αδιαφορία και υποκρισία. Η διακίνηση ναρκωτικών, οι παράνομες καταλήψεις κτηρίων, οι κλοπές και οι διαρρήξεις δεν φαίνεται να συγκινούν ούτε τον Δήμο, αλλά ούτε και την Πολιτεία.

Βούληση και άλλοθι

Τα Εξάρχεια αποτελούν μια παραδοσιακή γειτονιά της Αθήνας και είναι αδικαιολόγητο το 2019 να αποτελούν ένα άβατο. Η αστυνομία πρέπει σίγουρα να έχει τον πρώτο λόγο, με σταθερή παρουσία και περιπολίες. Με τη βοήθεια της αστυνομίας αλλά και των κατοίκων της περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να διαλυθούν τα στέκια αγοραπωλησίας ναρκωτικών, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, με την παρουσία της αστυνομίας, αλλά και με την παρουσία των ίδιων των κατοίκων της περιοχής, πράγμα που έχουν κάνει ήδη με επιτυχία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να εμποδίσουν την διακίνηση ναρκωτικών γύρω από τον χώρο τους, αλλά δεν είναι φυσικά σε θέση από μόνοι τους να καλύψουν όλα τα Εξάρχεια. Είναι γεγονός πως η διακίνηση ναρκωτικών έχει περιοριστεί γενικότερα στην Αθήνα, ωστόσο έχει συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό αποτελεί πλέον και ένα «άλλοθι», ώστε να διαιωνίζεται μια νοσηρή κατάσταση, στην οποία είναι γνωστά πέρα από τα σημεία διακίνησης, ακόμη και άτομα που εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

Ο Δήμος από την πλευρά του είναι σε θέση να κάνει αρκετά για να βοηθήσει την όλη κατάσταση, δεν μπορεί απλά κι αυτός να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Στις δικές του αρμοδιότητες είναι ο φωτισμός της περιοχής, το κλάδεμα τον δέντρων για καλύτερη οπτική επαφή και η καθαριότητα της περιοχής. Έχει ακόμη τη δυνατότητα να προχωρά σε κοινωνικές δράσεις και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στον δρόμο, που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως κρατούν μακριά τις πιάτσες και τους ναρκεμπόρους. Πιστεύω πως η δημοτική παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» στην οποία έχω την τιμή να μετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, έχει τη βούληση και το σχέδιο ώστε να κάνει τα Εξάρχεια μια φυσιολογική, ζωντανή και ασφαλή γειτονιά της Αθήνας.

Πηγή: tomorrownews.gr