Υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά” ο Ζακ Λεβής

O κ. Ζακ Λεβής μίλησε για την υποψηφιότητά του στο Kifissia24.gr.

Kifissia24.gr: Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ζακ Λεβής: Έχω περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, στη συνέλευση αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στο ΔΣ της Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, «γνώμονάς» μου για την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά είναι η αγάπη μου για τα πράγματα τα οποία υπηρετώ και βιώνω καθημερινά. Η Αθήνα είναι η πόλη μου, εκεί όπου γεννήθηκα και ζω. Θέλω να την δω να γίνεται καλύτερη και θέλω πραγματικά να βοηθήσω ενεργά προκειμένου να συμβεί αυτό.

Kifissia24.gr: Είστε επαγγελματικά σε μια από τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης. Πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε θετικά ώστε ο Δήμος Αθηναίων να είναι δήμος υπόδειγμα;

Ζακ Λεβής: Η εμπειρία μου στον χώρο της Κεντρικής Διοίκησης μου προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζω τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις. Ο Δήμος Αθηναίων αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από το σημείο εκείνο στο οποίο θα μπορούσαμε να τον θεωρήσουμε υπόδειγμα για άλλους δήμους. Εγώ προσωπικά, ο Κώστας Μπακογιάννης και όλη η ομάδα του «Αθήνα Ψηλά» έχουμε επίγνωση της κατάστασης και γι’ αυτό ακριβώς δεν υποσχόμαστε ουτοπικές λύσεις, ούτε λέμε μεγάλα λόγια, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις απαιτούν δουλειά και χρόνο. Πιστεύουμε ωστόσο πως μπορούμε να συμβάλουμε θετικά ώστε να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό και πολύ σύντομα μάλιστα τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Αθηναίους, όπως είναι τα ζητήματα της ασφάλειας, της καθαριότητας και γενικότερα της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Θέλουμε μέρα με την ημέρα να κάνουμε την πόλη μας όλο και καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Kifissia24.gr: Ποιοι είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε;

Ζακ Λεβής: Η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και δυστυχώς προς το χειρότερο. Θα ήθελα να ξαναγίνει η πόλη που γεννήθηκα, στην οποία ζω και αγαπώ. Οφείλουν να αλλάξουν πολλά πράγματα και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη μια τεχνοκρατική αντίληψη που δεν βλέπω να υπάρχει αυτή τη στιγμή. Για να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, κάποιος να χρεωθεί ένα έργο και να λογοδοτήσει στο τέλος γι’ αυτό. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε βούληση να γίνει κάτι ουσιαστικό στην πόλη. Αυτό επιδιώκουμε ως δημοτική παράταξη να αλλάξουμε. Να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη, σε συνεργασία με τους Αθηναίους που θα τους καλέσουμε να τις υποστηρίξουν και να τις προστατέψουν. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο δυσκολίες και προβλήματα, εμείς βλέπουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για βελτίωση.

Kifissia24.gr: Ποια θεωρείται τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στον Δήμο της Αθήνας και πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Ζακ Λεβής: Θα μπορούσα να αναφέρω ένα σωρό προβλήματα και προτάσεις, ωστόσο θα φροντίσω να μιλήσω κάπως συνοπτικά, γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος. Θα ξεκινήσω σίγουρα από το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η Αθήνα δεν είναι μια ασφαλής πόλη. Με την αποκατάσταση του φωτισμού στους δρόμους και την επαρκέστερη φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων η βελτίωση θα είναι μεγάλη. Ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με την ασφάλεια και να παίξει τον ρόλο συντονιστή, ανάμεσα σε δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία και υπόλοιπους φορείς. Γνωρίζουμε καλά επίσης πως οι Αθηναίοι ζητούν περισσότερο πράσινο στην πόλη τους. Είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να δημιουργήσουμε πάρκα και εστίες πρασίνου σε κάθε γειτονιά, γιατί δεν υπάρχουν φυσικά οι διαθέσιμοι χώροι. Ωστόσο είναι ντροπή οι υπάρχοντες χώροι να παρουσιάζουν την κατάσταση που έχουν σήμερα, δηλαδή ουσιαστικά μια εικόνα εγκατάλειψης. Θα φροντίσουμε συνεπώς κατάλληλα τις υπάρχουσες υποδομές και παράλληλα θέλουμε να κάνουμε την πόλη πιο προσβάσιμη στους κατοίκους της. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπλαση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, με καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο και με μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση. Στο πρόγραμμά μας είναι να προχωρήσουμε στην πεζοδρόμηση μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου και την ενοποίηση χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πόλη πιο «έξυπνη» προσεγγίζοντας τις νέες τεχνολογίες περισσότερο, δηλαδή να προσφέρουμε ψηφιακές υπηρεσίες όπως πχ. στάθμευση, έκδοση πιστοποιητικών, παρακολούθηση κίνησης, μέσω μαζικής μεταφοράς και περιβαλλοντικών συνθηκών, ασύρματα δίκτυα σε όλη την πόλη κλπ. Όσον αφορά το ζήτημα της καθαριότητας, θέλουμε να δούμε άμεσα την Αθήνα να γίνεται πιο καθαρή και αυτό θα γίνει με των εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, με τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με την ευρύτερη χρήση και αξιοποίηση της ανακύκλωσης και με την ενίσχυση του Δήμου με εξειδικευμένα συνεργία καθαριότητας.

Kifissia24.gr: Πως κρίνετε το νόμο «Κλεισθένη»;

Ζακ Λεβής Πρόκειται για ένα μεγάλο πείραμα που πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος εάν θα λειτουργήσει θετικά ή όχι. Θα έλεγα πως έχω πολλές επιφυλάξεις. Μέχρι σήμερα οι δημοτικές παρατάξεις που υπερίσχυαν στις εκλογές είχαν την απόλυτη δύναμη να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είδαμε περιπτώσεις στις οποίες η δύναμη της πλειοψηφίας των δημάρχων και των δημοτικών παρατάξεών τους χρησιμοποιήθηκε θετικά, αλλά και περιπτώσεις στις οποίες έγινε ουσιαστικά κατάχρηση της ισχύος αυτής. Σίγουρα τα όποια θετικά ή αρνητικά δεν θα αργήσουν να φανούν.

Kifissia24.gr: Είστε υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών;

Ζακ Λεβής: Η συνεργασία είναι πάντα εποικοδομητική. Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει πως «όταν πας μόνος σου, πας γρήγορα. Όταν πας μαζί με άλλους, πας μακριά» και το οποίο με χαρακτηρίζει απόλυτα. Με τον «Κλεισθένη» είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο κάποια παράταξη να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, προκειμένου να εφαρμόσει απόλυτα και χωρίς περιορισμούς το πρόγραμμά της. Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί ουσιαστικά σε ένα μικρό ποσοστό δήμων σε όλη τη χώρα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει εκ των πραγμάτων να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες για να επικυρώνονται καθημερινά στο δημοτικό συμβούλιο οι αποφάσεις που αφορούν τον κάθε δήμο. Όπως προανέφερα, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει στο παρελθόν. Εάν πλέον στο μέλλον βιώσουμε καταστάσεις στείρας αντιπολίτευσης, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Kifissia24.gr: Πως οραματίζεστε την Αθήνα;

Ζακ Λεβής: Το όραμά μου για την Αθήνα είναι να την δημιουργήσουμε μια πόλη που θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών μας. Να γίνει μια σύγχρονη πόλη, η οποία θα προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες και καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Να φτιάξουμε μια πόλη όμορφη, λειτουργική και ασφαλή που δεν θα είναι γνωστή μόνο για την Ακρόπολη, αλλά για όλα όσα θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει στους μόνιμους κάτοικους και στους επισκέπτες της.

Πηγή : kifissia24.gr